[left.htm]

 

NORTH  BUENOS AIRES VICENTE LOPEZ, SHORE PARK, ARGENTINA, 2000-2002

 

Parque Costero de Vicente Lopez, Provincia de Buenos Aires, Argentina.
Parque costero de Vicente Lopez, 1999-2001

Equipo de proyecto:
Francisco Cadau- Fernando Gimenez- Manuel Galvez, Pablo Lorenzo-Eiroa arquitecto asociado;

Santiago Pages - Florencia Rausch disenadores;

Lucia Schiappapietra diseno de paisajismo;

Reconstruccion de la estructura de Amancio Williams coordinacion, idea y ubicacion por parte del equipo de projecto; arquitecto a cargo de la reconstruccion: Claudio Veckstein.

Master plan de 5km de largo. Diseno de parque costero y restauracion de costa. Parque ejecutado y direccion de trabajos por parte del equipo de proyecto. Cuatro fases ejecutadas en base al master plan.

Officiales: Intendente J. Garcia. Obras Publicas: Silvina Mosca,
Director de Planeamiento: Jose Herran; construccion: Sheiland

Municipalidad de Vicente Lopez, Buenos Aires, Argentina

----------------------------

de la Plata River Vicente Lopez Shore Park



MASTER PLAN 5 km long waterfront and shore restoration park.


Project Team
Francisco Cadau- Fernando Gimenez- Manuel Galvez, Pablo Lorenzo-Eiroa associated architect;
Santiago Pages - Florencia Rausch design architects;
Lucia
Schiappapietra landscape designer;

Amancio Williams Pavillion reconstruction coordination, idea, location: by Master Plan Team; architect reconstruction: Claudio Veckstein;

State Officials: 

Major: Intendente J. Garcia,.

Public Works: Silvina Mosca,
Planning Director: Jose Herran; site construction development: Sheiland

.

Vicente Lopez Municipe, Buenos Aires Province, Argentina

The park comission was won after an open public competition for a master plan originally won by the team Cadau Gimenez Galvez Salama.
Associated to the winning Team of this Competition in 1999 as an architect, designer, coordinator and co-Director of Works.

Work developed by the Municipality of Vicente Lopez. Executed work Project and direction; four phases executed based on the Master Plan; two phases designed and supervised by team; two last phases designed and executed by Veckstein and others.Video drone por Marcos Valdivieso para e-Architects.
 

VICENTE LOPEZ SHORE PARK
The Master Plan proposed by the team and supervised by the team included a 5 kilometers lenght shore park. Two phases of the park were developed out of a 5 km long Master plan by the architect design team in collaboration with the Municipe of Vicente Lopez from 1999 to 2002. This two phases executed by the team were the: North area at Lincoln Schools framed by Parana street and Darwin; and the south area of Vicente Lopez from calle Antonio Malaver to the Geneal Paz highway system that is the bity of Buenos Aires limit, The master plan follows Buenos Aires' original parks system proposed by Thays in the late 1800s, expanding Palermo park systems made out of landfill over marshlands to the north shore of Buenos Aires,but recovering marshland restoration and passive shore stabilization through sedimentation. The Master Plan was executed in four phases; two were designed and supervised by the original team and two others were executed by other teams during several years and multiple government administrations. All phases followed the original Master Plan proposed by the team, following landscape design specifications by the team and supervised and continued by landscape designer Lucia Schiappapietra who worked in all phases.
 

SHORE RESTORATION - PASSIVE SEDIMENTATION REDESIGN:

Instead of designing a deterministic hard edge with the river, the design team worked with geologist engineer Codgnoto to develop a shore balancing mechanism for passive landfill erosion and shore sedimentation. The park was developed by organized and selected landfill to proressively stabilize the form of the shore through erosion of landfill aggregates and by passive natural sedimentation deposition. Studying dominant currents and wind patterns in relation to the Rio de la Plata sedimentation process carrying sediments from hundreds of kilometers across the Parana River branches and Deltas, the team proposed a systemic approach to landfill decreasing the size of landfill elements by year to erode in relation to the sedimentation patterns working with environmental processes, developing an artificial increment of the shore area by environmental balance. The team proposed a landfill form strategically to activate the erosion and sedimentation deposition. Some photos document across 20 years how the shore self-balanced passively growing autoctonous vegetation and a type of sedimentation depostion unique in this margin of the river. This process contributed to recover marshlands, vegetation and wildlife restoration. Multiple administrations did and did not respect the type of landfill necessary, for instance specifying avoiding concrete materials.

 
 

        

 

        

 

Landfill for shore stabilization, 2000

partial shore stabilization by sedimentation deposition

Landfill shore stabilization, after several phases 2024, north phase Barrio El Ceibo. Natural beach formation and autoctonous vegetation stabilizing sedimentation and marshland growth.

 

 

Landfill shore stabilization, after several phases 2024

 

 


TOPOGRAPHY:
Systematization of earth movements, accumulations of different types of ground strata (stone-bedrock-dirt-grass). These movements are planned in scale of actions and regarding perpendicular interventions to relate the Park and its view points to de Rio de la Plata. These limits outline the ranges of measurement of interventions with the topography, that are systematized in their different repeated configurations but accomodating different pressures that vary their configuration (each repetition varies in angle, it curvature)  establishing gradual differentiations.

 


 

 
 
 
 
 
 


TOPOGRAPHY-STREET
Through the movement of the street blocks, the border of the street could be banked for formalizing a special relationship enabling continuity between the street surface and the landscape. The vehicles can park to see the river, but they are not seen from the shore (at the time these slopes create a barrier to the continuous traffic) and in turn for their measures in height, they allow visual continuity with the landscape.

 

        

 

 

 
Master plan berm-street and trees structure openings towards the river redesign interpretation

 

        

 

 

 



TOPOGRAPHY- AMANCIO WILLIAMS MONUMENT - UMBRELLA STRUCTURES
The topographic movement alternates views to the sited Amancio Williams sculpture and the river, establishing also a sectional formal relationship of positive and negative spaces defined by the berms movement. The berms topographic design ondulating the landscape mimics the formal ondulation of being over Amancio Williams' umbrella structures.

     

     

     

     

      
boardwalk introduced by municipal interventions reinterpretation of Master Plan
 
 

      

 

 

 

FORESTATION, TREES AND LANDSCAPE DESIGN

Master Plan executed in phase 4. The forestation follows also this movement with autochthonous plants that need little maintenance.The design was coordinated with Lucia Schiapapietra who grew from the Municipal resources the selected trees that were planted in the park following specific instructions and environmental conditions. Most of the trees grew without any maintainance.

 

 

 

 

 

 

VICENTE LOPEZ, NORTH  BUENOS AIRES SHORE PARK, CALLE PARANA, SECOND PHASE, ARGENTINA 2000
Master plan phase 2 executed and supervised by the team. The team proposed a series of tree-lines organizing the park linearly due to its reduced width and framing views to the City of Buenos Aires while organizing functional social areas. The riverfront shore was previously defined by the municipal authorities beforehand.

Playground incorporated into Master Plan by municipe

 

 

 

 

 

 

 

 

PUBLICATIONS/EXHIBITIONS:

2018-05-26-2018-11-25 VENICE BIENALE 2018 ARGENTINA PAVILION HORIZONTAL VERTIGO NATIONAL REPRESENTATION

Pablo Lorenzo-Eiroa associated architect with Francisco Cadau, Manuel Galvez and Fernando Gimenez, with project architects Santiago Pages and Florencia Rausch Vicente Lopez Shore Park (Parque Costero Vicente Lopez) developed between 1998-2000 is to be included in the XVIth Venice Biennale, Argentina Pavilion, Arsenale, Venice, Italy

Articles developed in coordination with Clarin Newspaper media by Pablo Lorenzo-Eiroa and by Francisco Cadau